Probabil ai auzit deja despre ce beneficii oferă terapia cu sare. Mai mult, se poate să fi citit despre efectele terapeutice ale salinelor artificiale.

Ei bine, astăzi o să discutăm despre cum putem să  beneficiem de aceste efecte chiar la noi acasă.

Ce Este Terapia Cu Sare?

Terapia cu sare îmbunătățește sănătatea și stimulează starea de bine

Terapia cu sare are diferite forme și poate fi încadrată în două categorii: terapia cu sare umedă și terapia cu sare uscată.

Terapia Cu Sare Umedă

Terapia cu sare umedă include folosirea unor irigatoare nazale pentru desfundarea și tratarea căilor respiratorii, gargara cu apă sărată pentru tratarea durerilor de gât, îmbăierea cu apă sărată, precum și curele sau dietele de slăbire cu sare.

Terapia Cu Sare Uscată
Terapia cu sare uscată este o formă de tratament care nu necesită umiditate.

Această formă de terapie se poate petrece într-un spațiu special amenajat precum o salină naturală sau artificială, sau se poate petrece chiar în casele noastre cu ajutorul lămpilor din sare.

Cum Funcționează Terapia Cu Sare?

Lămpile de sare purifică aerul și ajută la tratarea bolilor respiratorii

Sarea ne poate îmbunătăți sănătatea și ne poate stimula starea de bine. Și partea bună este că putem beneficia de aceste efecte fie că venim în contact cu sarea prin intermediul terapiei uscate sau a celei umede.

Băile cu sare și respirarea aerului sărat sunt foarte relaxante și scad considerabil stresul la care este supus organismul.

Sarea curăță sistemul respirator și grăbește procesul de eliminare a toxinelor. Ea are rol antibacterian și antiinflamator.

Sarea îndepărtează mucusul excesiv și grăbește transportul acestuia în afara organismului. Ea ajută la îndepărtarea patogenilor din tractul respirator și reduce nivelul de imunoglobulină E (IgE).

Terapia salină sau haloterapia este o formă recunoscută de tratare a unor boli cardiace. Respirarea aerului sărat este foarte eficientă în tratarea bolilor pulmonare obstructive cronice.

Această formă de tratament poate duce la ameliorarea simptomelor de astm, bronșită, bronșiectazie și fibroză chistică.

4 Beneficii Ale Terapiei Cu Sare

Terapia cu sare prezintă numeroase beneficii. Iată o listă cu cele mai importante dintre ele.

1.     Haloterapia Tratează Problemele Respiratorii

Haloterapia sau terapia cu sare uscată ameliorează problemele respiratorii.

Această terapie scade inflamația de la nivelul sistemului respirator și deschide căile respiratorii, ajutându-le să elimine alergenii și toxinele din sistem.

Conform unor studii recente, putem să beneficiem de efectele haloterapiei dacă suferim de următoarele boli:

 • Astm
 • Alergii respiratorii
 • Bronșită
 • Răceală
 • Fibroză cistică
 • Sinuzită
 • Tuse uscată
 • Infecții ale urechii
 • Boli pulmonare obstructive cronice

2.     Sarea De Baie Tratează Bolile Pielii

Folosirea sărilor de baie îmbunătățește hidratarea pielii, ceea ce are efecte benefice pentru cei ce suferă de eczemă sau alte boli asemănătoare.

Folosirea sării Epsom la băi îi poate ajuta pe cei care suferă de:

 • Acnee
 • Dermatită
 • Piele uscată
 • Eczemă
 • Prurit
 • Erupții cutanate
 • Psoriazis
 • Inflamații ale pielii
 • Aspect îmbătrânit al pielii
 • Cuperoză

3.     Sarea Îmbunătățește Sistemul Imun

Sarea este folosită de mii de ani pentru conservarea mâncării. Ea prezintă proprietăți antimicrobiene deosebite.

Dar în mod surprinzător, nu doar aceste proprietăți ale sării ne sunt de ajutor.

Studiile au demonstrat că efectul combinat al haloterapiei și al folosirii sărurilor Epsom duce la îmbunătățirea imunității.

4.     Sarea Reduce Inflamația

Sarea are capabilitatea de a reduce inflamația. Acest efect este deosebit de benefic deoarece o mare parte din oameni suferă de diferite inflamații cronice precum dureri articulare, sinuzită, astmă, sau hepatită.

Conform studiilor folosirea sărurilor de baie Epsom poate reduce inflamația considerabil.

Și partea bună este că nu trebuie neapărat să facem baie cu aceste săruri ca să beneficiem de aceste efecte.

Putem să amestecăm sărurile Epsom în apă și să îmbibăm bandaje în soluția respectivă pentru a obține rezultate asemănătoare.

Aceste bandaje pot fi folosite cu succes pentru ameliorarea durerilor provocate de artrita cronică.

Terapia Cu Sare – Precauții

Chiar dacă terapia cu sare oferă multe avantaje, trebuie să ținem cont de câteva precauții înainte s-o folosim.

 • Haloterapia nu este recomandată persoanelor care au febră, care suferă de boli contagioase, cancer, hipertensiune severă, tuberculoză, sau boli mentale. De asemenea, această formă de tratament nu este recomandată celor care prezintă plăgi deschise.
 • Haloterapia poate provoca efecte secondare precum tuse sau o senzație de presiune în zona pieptului ca urmare a eliminării mucusului și a toxinelor
 • Femeile gravide trebuie să se consulte cu un medic înaintea începerii oricărei forme de terapie cu sare.

Terapie Cu Sare La Noi Acasă

Acum că am văzut care sunt beneficiile terapiei cu sare, hai să vedem cum putem să le obținem în confortul propriei case.

După cum am precizat mai sus, există forme de terapie cu sare umedă și de terapie cu sare uscată. Din fericire, putem să beneficiem de ambele la noi acasă.

1.     Băile Cu Sare Epsom

Cel mai ușor mod de a beneficia de terapia cu sare umedă este prin băi cu sare Epsom. Sarea Epsom își ia numele după cel al unui izvor cu apă amară din Surrey, Anglia.

Deși este cunoscută sub numele de sare Epsom sau sare amară, acest produs nu este o sare ci un compus mineral natural care conține sulfat de magneziu.

Sulfatul de magneziu sau sarea Epsom are multe utilizări, și poate fi folosit cu rezultate bune în agricultură, medicină, și cosmetică.

Sarea Epsom – Beneficii

Băile cu sare Epsom produc multe efecte benefice. Printre cele mai notabile, putem menționa:

 1. Efect Relaxant – Sarea Epsom se dizolvă ușor în apă caldă, iar apoi este absorbită prin piele. Odată pătrunși în piele, ionii de magneziu produc un efect relaxant prin stimularea producției de serotonină și reducerea efectelor produse de adrenalină. Magneziu joacă un rol crucial în producția de energie la nivel celular, ceea ce ne va ajuta să ne simțim mai energici fără a ne mări nivelul de anxietate.
 2. Încurajează Somnul – Milioane de oameni din întreaga lume au probleme cu somnul. Din fericire, o baie cu sare Epsom poate fi remediul ideal pentru cei ce suferă din cauza insomniilor. Fă o baie cu aproximativ 30 de minute înainte de culcare și bea un ceai de mușețel imediat după pentru a promova relaxarea minții și a corpului.
 3. Reduce Inflamația Și Durerea – Datorită conținutului ridicat de magneziu, sarea Epsom este o metodă naturală de tratare a durerii. O baie cu sulfat de magneziu ne va reduce tensiunea musculară și are și un efect antiinflamator. Datorită efectului antiinflamator, băile cu sare Epsom pot reduce intensitatea durerilor de cap.
 4. Efect Detoxifiant – În fiecare zi suntem expuși unui număr mare de toxine care pătrund în organism prin aer, apă, sau mâncare. Băile cu sare Epsom au un efect detoxifiant și ajută organismul să elimine o mare parte din toxine, inclusiv anumite metale grele.

Sare Epsom – Mod De Utilizare

Nu trebuie neapărat să facem baie ca să beneficiem de efectele sulfatului de magneziu.

 • Înmuierea Picioarelor – Se adaugă o cană de sare Epsom în apă caldă și se înmoaie picioarele timp de 20 de minute
 • Mască Pentru Păr – Se amestecă o cantitate de sulfat de magneziu cu aceeași cantitate de balsam pentru păr. Amestecul se aplică pe păr și se lasă să acționeze timp de 20 de minute. Părul se clătește bine cu apă caldă.
 • Tratament Pentru Arsurile De Soare Și Prurit – Se dizolvă o linguriță de sare Epsom în jumătate de cană cu apă călduță și se lasă să se răcească. Amestecul se pune într-o sticlă și se folosește la nevoie. Soluția obținută reduce mâncărimea și scade inflamația.
 • Soluție Pentru Înlăturarea Așchiilor – Se amestecă părți egale de sulfat de magneziu și apă caldă. Se introduce zona afectată în soluție și se așteaptă 15 minute pentru înlăturarea așchiei.

2.     Lămpi De Sare

Lămpile de sare aduc haloterapia la noi acasă

Lămpile de sare ne oferă posibilitatea să beneficiem de haloterapie chiar la noi acasă. Aceste lămpi sunt făcute din sare și au un dublu rol.

Primul este să lumineze camera, al doilea este să reducă simptomele celor care suferă de astm, alergii și alte afecțiuni respiratorii cronice.

Se poate să vă întrebați ce este mai exact o lampă de sare. Tradițional, aceste lămpi erau făcute din care roz de Himalaya.

Această sare era extrasă din anumite mine din Pakistan, pe partea vestică a munților Himalaya.

Cu toate astea, datorită depozitelor de sare semnificative de la noi din tară, există acum pe piață și lămpi de sare Praid.

După cum probabil v-ați dat seama, sarea folosită pentru realizarea acestor lămpi este extrasă din salina Praid, județul Harghita.

Lampă Sare – Mod De Acțiune

Sarea este higroscopică, ceea ce înseamnă că atrage moleculele de apă. O lampă cu sare funcționează prin atragerea moleculelor de apă din aer.

Într-o cameră obișnuită, vaporii de apă pot conține mai mulți poluanți precum bacterii, alergeni, și mucegai.

Odată ce intră în contact cu lampa de sare, agenții poluanți rămân blocați între moleculele de sare.

Datorită becului din interiorul lămpii, sarea se usucă și distruge poluanții. Odată uscată, sarea este capabilă să blocheze alte particule.

Lampă Sare – Beneficii

Lămpile cu sare produc mai multe efecte benefice. Printre cele mai importante se numără:

 1. Promovează Relaxarea Și Somnul – O lampă de sare poate reduce simptomele provocate de anxietate. Lampa de sare Himalaya produce o lumină plăcută care poate să ne calmeze. Mai mult, lămpile cu sare eliberează în aer ioni negativi care ajută la relaxarea minții și încurajează somnul.
 2. Ajută La Tratarea Astmului Și A Alergiilor – Lămpile de sare produc un efect asemănător cu cel al salinelor artificiale, doar că la o scară mai mică. Haloterapia este o metodă eficientă de tratare a bolilor pulmonare obstructive cronice, precum și a astmului și a alergiilor.
 3. Purifică Aerul – După cum am precizat mai sus, o lampă de sare poate atrage și capta agenții poluanți din aerul expirat. Prin îndepărtarea acestor agenți din aer, lămpile de sare purifică aerul.

Lampă Sare – Precauții

Sarea atrage și absoarbe apa. De aceea este necesar să țineți lampa de sare departe de surse de umezeală precum cabina de duș, mașina de spălat, sau alte electrocasnice care folosesc apa.

Dacă lampa absoarbe prea multă apă, becul nu o mai poate usca complet, ceea ce îi scade eficiența.

Trebuie să țineți cont de dimensiunea camerei atunci când achiziționați o lampă de sare.

O lampă de mici dimensiuni va fi eficientă într-o cameră mică precum un dormitor, dar nu va face față volumului de aer dintr-o cameră mare.

Beneficiile Terapiei Cu Sare

După cum ați văzut, terapia cu sare oferă multiple beneficii.

Din fericire, acum avem posibilitatea să beneficiem de efectele terapeutice ale sării în confortul propriei case.

Folosirea frecventă a sărurilor de baie Epsom și a lămpilor de sare ne poate ajuta să tratăm multe afecțiuni cronice.

Datorită efectului relaxant, folosirea lămpilor de sare poate stimula învățatul și îmbunătățirea memoriei.