Mulți oameni se feresc să consume suplimente alimentare pentru creier deoarece trăiesc cu impresia că nu este sănătos să iei pastile.

Chiar și așa, suplimentele alimentare au câștigat popularitate în ultima perioadă și sunt folosite de antreprenori din Silicon Valley sau studenți ale celor mai bune facultăți din lume.

Poate te întrebi ce îi determină pe unii dintre cei mai isteți oameni de pe planetă să folosească niște produse care sunt evitate de majoritatea dintre noi?

Răspunsul este mult mai simplu decât ai crede. Progresul științific.

Studiile științifice recente au demonstrat că următoarele suplimente alimentare pot oferi o mulțime de beneficii fără a ne pune sănătatea în pericol.

Așadar, hai să aruncam o privire asupra celor mai bune 20 de suplimente alimentare naturale pentru o minte mai ascuțită.

1. Coama Leului

Coama leului – Hericium erinaceus

Coama leului (Hericium erinaceus) este o ciupercă răspândită în America de Nord, Asia și Europa.

Această ciupercă este comestibilă și este consumată pentru proprietățile sale nootropice.

Coama leului a devenit destul de populară în rândul consumatorilor de nootropice pentru că poate îmbunătăți concentrația, atenția, motivația, inteligența și memoria.

Nu numai atât, dar consumul de coama leului poate limita efectele nocive pe care le are cortizolul asupra creierului uman.

Suplimentarea alimentației cu coama leului pentru o perioada îndelungată de timp îi poate ajuta pe cei care suferă de anxietate si depresie, precum și pe cei care suferă de Parkinson și Alzheimer.

2. Huperzina A

Huperzina A este extrasă din mușchiul de pădure Huperzia serrata

Huperzina A, mai repede cunoscută ca Hup A, este un stimulent neurologic popular care este extras din mușchiul de pădure Huperzia serrata, plantă folosită des în medicina tradițională chinezească.

Hup A este unul dintre medicamentele pentru funcționarea creierului îmbunătățește funcția cognitivă într-un mod simplu dar eficient. Această substanță inhibă acetilcolinesteraza, o enzima proprie organismului uman care descompune acetilcolina.

Acetilcolina este un neurotransmițător important în creierul uman, iar zonele creierului care sunt sensibile la acetilcolină sunt numite zone colinergice.

Zonele colinergice din creier sunt implicate în formarea noilor amintiri, dar ele joacă un rol important și în sistemele de motivație și de atenție ale creierului.

Atunci când luam un supliment de Hup A, în creierul nostru va exista o cantitate mai mare de acetilcolină, astfel încât zonele colinergice vor fi mai active decât în mod normal.

Această activitate suplimentară va duce la o îmbunătățire sesizabilă a funcțiilor cognitive.

Hup A poate de asemenea să îmbunătățească memoria și capacitatea de învățare a celor care suferă de pierderi de memorie datorate înaintării în vârstă, și poate fi folositoare pentru cei care suferă de Alzheimer.

3. Citicolina

Citicolina este o substanță care crește cantitatea de sânge ce ajunge la creier

Citicolina este o substanță pe care corpul uman o produce în mod natural din colina ingerată atunci când consumam alimente cu conținut proteic ridicat precum ouă, carne de vită sau fructe de mare.

Din păcate, se pare ca organismul nostru nu produce semnificativ mai multă citicolină atunci când consumam mai multa proteină, deci suplimentarea este recomandata.

Citicolina crește fluxul sangvin care ajunge la creier, permițându-i creierului sa aibă acces la mai mulți nutrienți și la o cantitate mai mare de oxigen.

Datorită faptului că are mai multe resurse la dispoziție, creierul este stimulat sa creeze noi neuroni, precum și să formeze și să sorteze amintiri.

Suplimentarea cu citicolina duce la o îmbunătățire a atenției, determinării, concentrării, precum și a memoriei.

4. Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba a fost folosit pentru stimularea creierului încă din Antichitate

Ginkgo biloba este probabil cel mai popular supliment alimentar pentru creier din lume.

Datorită versatilității sale, Ginkgo a fost folosit de-a lungul vremii pentru a trata oboseala fizică, anxietatea, depresia, problemele de concentrare, pierderea de memorie și starea de confuzie mentală.

În corpul uman, Ginkgo are rolul de a crește circulația sangvină la nivelul creierului și de a echilibra substanțele chimice din creier.

Studii recente au demonstrat că suplimentarea cu Ginkgo biloba poate proteja creierul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, ceea ce face ca suplimentarea să fie de ajutor celor care suferă de boli neurodegenerative sau celor care vor sa amâne debutul acestor boli.

5. Bacopa

Bacopa este extras din planta Bacopa Monierri și îmbunătățește transmiterea mesajelor în creier

Bacopa este un supliment alimentar pentru creier extras din planta adaptogenă Bacopa monnieri, o plantă care a fost folosită în medicina tradițională Ayuverdica (indiana) timp de mii de ani.

Acest supliment nootropic este unul dintre cele mai folositoare medicamente pentru creier pentru că promovează comunicarea dintre neuroni.

Substanța activă din Bacopa stimulează creșterea terminațiilor neuronale, îmbunătățind frecvența cu care se transmit mesajele în creierul uman.

Pe lângă îmbunătățirea comunicării neuronale, Bacopa stimulează și circulația sangvina neuronală și are un efect antioxidant.

Suplimentarea cu Bacopa poate reduce nivelul de anxietate resimțit de o persoana și poate îmbunătăți performantele cognitive.

De asemenea, suplimentarea cu Bacopa poate fi folositoare celor care suferă de boli degenerative.

Deși suplimentarea cu Bacopa este folositoare, acest supliment alimentar are nevoie de timp pentru a produce un efect sesizabil, deci va trebui sa aveți răbdare cel puțin două sau trei luni până îi veți simți beneficiile.

6. Rhodiola Rosea

Rădăcina arctică – Rhodiola rosea mărește capacitatea de concentrare

Cunoscută și sub numele de rădăcină arctică sau rădăcina de aur, Rhodiola rosea este o planta adaptogenă care a fost folosită în medicina tradițională chineză și scandinavă pentru a promova abilitățile cognitive și vitalitatea fizică.

Suplimentarea cu rădăcina arctică mărește nivelul de dopamină, serotonină și noradrenalină, crescând astfel capacitatea de concentrare și scăzând nivelul de stres pe care-l resimțim.

Datorită efectului său anti stres, acest supliment poate fi de ajutor persoanelor care suferă de anxietate și depresie, dar poate și să ne ofere un avantaj binevenit atunci când avem de-a face cu o situație stresantă.

Consumul de rădăcină arctică este una dintre metodele care te scapă natural de anxietate.

7. Ginseng

Ginsengul poate îmbunătăți puterea de concentrare și memoria

Ginseng este o plantă care a fost folosită în medicina tradițională asiatică pentru efectul său de stimulent cerebral timp de mii de ani.

Studiile au arătat că ginsengul poate îmbunătăți atenția, concentrarea și memoria, și putem beneficia de efectul suplimentului în doar câteva ore de la administrare. Ginseng conține și o componentă neuroprotectoare.

Acest supliment ne poate proteja creierul împotriva stresului oxidativ și a atacurilor cerebrale, și poate fi folositor împotriva depresiei, screlozei multiple și a Parkinsonului.

8. Tirozina

Tirozina sau L-tirozina este un precursor al catecolaminelor. Aceasta substanță este necesară corpului uman pentru a produce dopamină și noradrenalină, iar cantitatea de tirozină disponibilă în corp influențează în mod direct în ce măsură sunt secretate aceste substanțe.

Când avem de-a face cu o situație stresantă, corpul nostru mărește producția de catecolamine, ceea ce duce la o scădere a rezervelor acestor substanțe.

Prin suplimentarea cu tirozina, noi ne ajutăm corpul să facă față agentului stresant, îmbunătățindu-ne astfel abilitățile cognitive și răspunsul fizic la stres.

9. Triptofan

Triptofanul poate fi produs din carne, dar suplimentul este mai bine absorbit de organism

Triptofanul este unul din cei 8 aminoacizi esențiali pe care corpul uman nu îi poate produce, ceea ce înseamnă că trebuie să ne asigurăm că se regăsește în dieta noastră.

Corpul uman are nevoie de triptofan ca să sintetizeze proteinele, în special pentru sintetizarea serotoninei și a melaninei.

Suplimentarea cu triptofan oferă multe beneficii pentru organism și este chiar recomandată de medici deoarece se absoarbe mai ușor din suplimente decât se absoarbe din carne.

Atunci când consumăm suplimente de triptofan putem să ne îmbunătățim somnul și să ne creștem puterea de concentrare și memoria.

Triptofanul este de asemenea de ajutor pentru persoanele care suferă de anxietate, depresie, ADHD și alte probleme psihice.

10. Taurina

Suplimentarea cu taurină este foarte benefică celor care suferă de anxietate și depresie

Taurina este un aminoacid folosit des pentru producerea băuturilor energizante. Aceasta substanță e produsă în organismul uman în mușchi, inimă, creier și sânge.

În creier, taurina are rolul de a stimula formarea și eliberarea de GABA, un neurotransmițător care are rolul de excitator în multe regiuni ale creierului unde activează receptorii GABA.

Stimularea secreției de GABA și activarea receptorilor acestuia micșorează anxietatea și insomnie.

Taurina este de asemenea folositoare pentru că ajută la pătrunderea și la ieșirea calciului, a magneziului, a sodiului și a potasiului în și din celulele neuronale.

Deși suplimentarea cu taurină poate fi benefică oricui, persoanele care au probleme de concentrare și de somn, precum și cele care suferă de anxietate vor resimți mai multe beneficii.

11. Creatina

Deși creatina este folosită mai des de cei care merg la sala de forță, ea poate îmbunătăți și performanțele cognitive

Creatina este un supliment nutritiv foarte popular, preferat de obicei de sportivi, atleți, culturiști și persoanele care se duc la sala pentru că îmbunătățește performanțele fizice și stimulează creșterea în masă musculară.

Creatina este un acid organic propriu organismului uman, unde este sintetizat în rinichi și ficat, dar pe care îl putem obține și prin alimente, în special prin consumul de carne roșie.

Consumul de creatină poate fi de ajutor și celor care vor să-și îmbunătățească performanțele cognitive, nu doar celor care vor să facă sport.

Suplimentarea cu creatină ne poate îmbunătăți memoria, inteligența și viteza de procesare a informației.

Chiar dacă suplimentarea cu creatină poate fi benefică pentru oricine, aceasta este recomandată în special vegetarienilor și veganilor, precum și celor care consumă rar carne.

12. Acetil Carnitina

Acetil carnitina îmbunătățește viteza de procesare a informației

Acetil carnitina sau acetil-l-carnitina este o formă a carnitinei, un aminoacid găsit în carne.

Carnitina joacă un rol important în formarea acetilcolinei, un neurotransmițător care este implicat în procesele de învățare, motivație, precum și în cel de memorie.

Suplimentarea cu carnitină este benefică pentru că ne poate îmbunătăți viteza de procesare a informației, claritatea mentală, memoria și atenția.

Acest supliment poate fi de ajutor și persoanelor care suferă de depresie.

Studiile au arătat că suplimentarea cu carnitina poate funcționa mai rapid decât unele medicamente depresie, și poate fi de ajutor persoanelor care suferă de anxietate și depresie fără a produce efecte secundare notabile.

Chiar dacă există mai multe forme de carnitină pe piață, acetil carnitina este cea mai bună formă pentru acuitatea mentală pentru că poate trece ușor de bariera hemato-encefalică.

Suplimentarea cu carnitină poate fi benefică îndeosebi persoanelor vegetariene, veganilor, precum și celor care mănâncă rar carne.

13. Curcumin

Curcuminul acționează ca un tonic în creier

Curcuminul este cel mai important component al curcumei sau turmericului, un condiment folosit în prepararea curry-ului și a altor feluri de mâncare cu origini orientale.

Chiar dacă această substanță este mai des folosită ca și condiment, ea a fost folosită în medicina tradițională indiana timp de mii de ani.

Acest condiment are o componentă antioxidanta foarte eficientă și ne poate proteja creierul împotriva dezvoltării bolilor neurodegenerative.

Curcuminul acționează ca un tonic în creierul uman, și ne poate îmbunătăți atât memoria cât și puterea de concentrare prin îmbunătățirea circulației sangvine la nivelul creierului.

Unele studii au arătat că această substanță poate stimula producerea de hematii și că poate îmbunătăți nivelul de dopamină și serotonină eliberate la nivel cerebral.

14. Suplimente De Minerale Si Vitamine

Vitaminele și mineralele sunt folosite de organism pentru cele mai importante procese fiziologice

Organismul nostru se bazează pe minerale și vitamine pentru realizarea majorității proceselor fiziologice, inclusiv cele neurologice.

Consumarea de minerale si vitamine ca suplimente alimentare pentru creier scade riscul de apariție a unei deficiențe care ne poate afecta organismul.

Majoritatea suplimentelor vitamino-minerale sunt benefice organismului pentru că ele oferă o combinație bună de calciu, magneziu, vitamine și alte elemente care pot fi mai greu de asimilat din hrană.

15. Vitamina B12

Numită și ciancobalamină, această vitamină hidrosolubilă joacă un rol important în funcționarea normală a sistemului nervos, unde este esențială în sinteza de mielina, o substanță ce are rol protector pentru neuroni.

Vitamina B12 sau cobalamina are un rol important în dezvoltarea neuronală și deficiența acesteia în timpul creșterii se poate uneori manifesta ca o boală neurologică.

Deficiența cronică de ciancobalamină poate fi asociată cu atrofia cerebrală, iar suplimentarea poate avea un efect tonic asupra creierului.

Odată înghițită, vitamina B12 ne poate mări viteza de procesare mentală, memoria funcțională și claritatea mentală.

Efectul stimulent al ciancobalaminei poate fi benefic pentru cei ce suferă de anxietate și depresie.

16. Vitamina D

Vitamina D influențează memoria și starea de spirit

Vitamina D este una din substanțele care ne poate afecta creierul în orice stadiu al vieții. Această vitamină este implicată în procesul de memorare și de rezolvare a problemelor, și ne poate influența starea de spirit.

Oamenii care suferă de o deficiență a vitaminei D pot prezenta semne de deteriorare cognitivă și pot fi mai iritabili.

Chiar dacă organismul uman poate produce singur vitamina D, cercetătorii consideră că până la 70% din populația urbană nu produce o cantitate suficientă.

Iar asta se întâmplă din cauza faptului că organismul nostru produce vitamina D doar atunci când pielea este expusă la soare.

Mulți oameni cred că trebuie sa ne bronzam sau chiar sa ne ardă soarele pentru a produce această vitamină, dar nu este adevărat.

Este dificil să se estimeze perioada exactă pe care trebuie s-o petrecem la soare pentru a produce destulă vitamina D pentru că trebuie să se ia în considerare factori precum altitudinea, momentul zilei, și diferența de ten dintre persoane.

Totuși, majoritatea cercetătorilor consideră că organismele noastre produc destulă vitamina D în jumătate din timpul de care are nevoie pielea pentru a se bronza.

Pentru că multa lume nu are timpul necesar să stea la soare și pentru că de multe ori condițiile meteo sunt neprielnice, suplimentarea cu vitamina D este foarte folositoare.

Consumul de vitamina D este chiar recomandat persoanelor care petrec mult timp în casă sau la birou.

17. Magneziu

Magneziul este cel mai important mineral din organismul nostru, și este implicat în mai mult de 600 de procese fiziologice.

Deși un regim alimentar echilibrat poate asigura întreaga cantitate de magneziu de care avem nevoie, cercetătorii consideră că până la 80% din populația adultă a Statelor Unite poate suferi de o deficiență de magneziu.

Oamenii care suferă de o deficiență de magneziu pot prezenta simptome precum oboseală fizică și mentală, o atenție redusă și chiar insomnie.

Nu este neobișnuit ca persoanele care au o deficiență de magneziu să sufere de crampe musculare nocturne.

Suplimentarea cu magneziu este benefică pentru că ne poate face mai rezistenți la stres, ne poate scădea nivelul de anxietate și ne poate crește nivelul de energie.

18. Omega-3

Somonul, macroul și tonul sunt surse bune de Omega 3

Omega-3 sunt acizi grași esențiali pe care îi găsim în mod normal în specii de pește precum somonul, macroul, sau tonul.

Unul dintre acești acizi grași, numit acid docosahexaenoic (DHA) este deosebit de important pentru creierul uman.

DHA este esențial pentru creșterea și dezvoltarea creierului la copii, dar avem nevoie de el și atunci când suntem adulți.

Dacă nu consumăm destul DHA, putem resimți un declin cognitiv. Se pare că o deficiență cronică de DHA poate duce la declanșarea timpurie sau sporadică a bolii Alzheimer.

Deficiența DHA este asociată și cu depresia și cu infarctul miocardic. Suplimentarea cu Omega-3 este benefică nu numai că ne va proteja creierul împotriva bolilor degenerative, dar ea ajută și sistemul circulator.

19. L-Teanina

L-teanina este un aminoacid găsit în Camellia sinensis, plantă cultivată pentru producția de ceai verde, alb și negru. Studiile au arătat că teanina poate stimula atenția și reduce stresul.

Partea bună a consumului de teanina este că produce un efect relaxant fără sedare.

Acest efect este deosebit de benefic persoanelor care trebuie sa facă față situațiilor stresante pentru că îi ajută să ia decizii raționale.

20. Alfa-GPC

Alfa glicerofosforilcolina (Alfa-GPC) este o formă a colinei. Colina este un precursor al acetilcolinei, o substanță care mai este numită și neurotransmițătorul învățării.

Suplimentarea cu Alfa-GPC crește cantitatea de acetilcolină disponibilă în creier, ceea ce le permite zonelor colinergice să fie mai eficiente.

Zonele colinergice din creier sunt implicate în procesele de învățare, motivație, și de memorie, așa că suplimentarea cu Alfa-GPC va stimula aceste procese.

Consumul de Alfa-GPC va creste nivelurile de dopamină, serotonină și GABA din creier, ceea ce ne va îmbunătăți dispoziția și va stimula relaxarea.

Suplimente Alimentare Pentru Creier – Gânduri Finale

Acum că ți-ai făcut o părere despre cele mai populare suplimentele alimentare pentru creier poți să încerci unul sau mai multe dintre ele.

După cum ai văzut, toate suplimentele pe care le-am inclus în listă sunt naturale, iar multe dintre ele sunt și foarte ieftine.

Ține minte că unele suplimente au nevoie de ceva timp pentru a-și manifesta efectele, așa că nu trebuie să te aștepți la rezultate imediate.

Dacă vrei să-ți mărești considerabil capacitatea intelectuală, este recomandat să mănânci și alimente pentru stimularea creierului.

De asemenea, și consumul de ceai verde poate fi benefic în acest scop.