Nu este usor sa luptam cu factorii de mediu, mai ales cand organismul este slabit si avem o oarecare sensibilitate. Rinita cronica este una dintre cele mai des intalnite afectiuni si consta in inflamarea cornetelor nazare. Ca urma a acestei afectiuni, pacientii prezinta dificultati de concentrare, o stare de dispozitie generala mai putin buna si o capacitate redusa de efort.

Rinita cronica este cu atat mai severa, pentru ca tratarea acesteia poate dura pana la trei luni si astfel  creeaza o serie de simptome neplacute pacientilor. Exista diverse forme de tratament, atat pe cale medicamentoasa, cat si pe care chirurgicala si, in functie de caz, se vor analiza optiunile disponibile.

Rinita cronica reprezinta inflamarea mucoasei nazale si se dezvolta in cazul unul sistem imunitar fragil. In functie de complexitate se clasifica in patru forme diferite. Prima dintre acestea este forma banala sau catarala si are ca simptome rinoreea permanenta, obstructia nazala si rinolalia inchisa. Mucoasa nazala este acoperita de secretii mucopurulente, iar tratamentul consta in eliminarea secretiilor prin aspirarea acestora. Se va urma un tratament de vitaminoterapie, se vor lua suplimente pe baza de calciu si se vor face aerosoli cu vasoconstrictoare. Tratamentul medical pentru forma catarala a rinitei se face prin aerosoli cu vasoconstrictoare si antibiotice si este foarte eficient pentru o forma mai usoara de rinita.

Acest tip de tratament este potrivit pentru tratarea tuturor focarelor infectioase care s-au format la nivelul mucoasei nazale, precum si pentru polipozia nazala si adenoidectomie.

O alta forma de rinita cronica este forma hipertofica. Aceasta forma prezinta o pituitara degenerata edematos si se recunoaste dupa obstructia nazala unilaterala, sforait si tulburari de miros. De asemenea, aceasta afectiune se mai caracterizeaza si printr-o mucoasa congestiva si violacee. Pentru a trata aceasta forma de rinita cronica, se recomanda evitarea schimbarilor de temperatura, a consumului de alcool si tutun si a substantelor vasoconstrictoare in exces. Se vor consuma o serie de medicamente pentru a ajuta organismul sa se insanatoseasca, de la aerosoli cu corticoizi, infiltratii cu hidrocortizon si vitamina PP. Aceasta varianta pe baza de medicamente este prima forma de tratare a rinitei cronice.

O alta varianta va fi pe cale chirurgicala si consta in retractia cornetului inferior prin vaporizare laser, radiofrecventa si electrocauterizare. Inainte de efectuarea operatiei se va discuta despre toate riscurile pe care aceasta le implica si se vor face cateva analize pentru a obtine un profil cat mai clar. De indata ce pacientul isi va da consimtamantul, se va incepe operatia.

O alta forma de rinita cronica este forma atrofica. Aceasta se recunoaste printr-o inflamatie a mucoasei nazale care duce la atrofia pituitara si a scheletului din zona nazosinusala. Forma atrofica poate fi simpla sau ozenoasa, iar cea de-a doua se extinde pana la nivelul faringelui, al laringelui si al traheei.

In ceea ce priveste formele de tratament rinita cronica, acestea se orienteaza catre diverse scopuri, de la modificarea mucoasei nazale, pana la adaptarea florei microbiene si tonificarea starii generale prin administrarea de vitamine si prin proteinoterapie. Tratamentul mai consta si in aerosoli cu apa de mare si apa iodata, precum si aeroterapie. Se vor aplica substante caustic chimice si se va apela la vitaminoterapie cu vitaminele A, PP, D2 si E.

Daca optezi pentru un tratament chirurgical, acesta va viza eliminarea crustelor si modificarea dimensiunii foselor nazale. Inainte de acest pas poti discuta cu medicul specialist despre ceea ce inseamna aceasta interventie si cat de mult dureaza, pentru a fi constient de ceea ce urmeza sa ti se intample si pentru a te lasa cu incredere pe mana acestuia.

Daca ai nevoie de un tratament rinita cronica, poti veni la Clinica ORL Bucuresti, unde Dr. Mirela Turcu, medic specialist otorinolaringologie si echipa sa te vor ajuta sa iti recapeti sanatatea si sa te tratezi de rinita cronica.