Atunci când alegeți corpuri de iluminat pentru spații înalte, trebuie să țineți cont de mai multe aspecte. Spațiile înalte pot fi o provocare pentru a ilumina, deoarece necesită utilizarea unor corpuri de iluminat lungi care pot ajunge la zonele care trebuie iluminate. Acest lucru duce, de obicei, la o complicație cu aparatul de iluminat în sine care devine prea lung, ceea ce îl face mai predispus la cădere. Corpurile de iluminat care sunt concepute special pentru tavane înalte pot ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Soluția este să folosiți fie o șină de iluminat, care este o bandă subțire de material care a fost instalată în tavan și care permite ca luminile și alte tipuri de corpuri de iluminat să fie fixate pe ea. Benzile sunt disponibile în majoritatea magazinelor de bricolaj și sunt disponibile în diferite lungimi și lățimi, precum și în diferite niveluri de calitate. Benzile de calitate inferioară sunt fragile și se pot încovoia în timp din cauza subțirimii lor sau a lipsei de fixare în tavan, în timp ce benzile de calitate superioară au un adeziv mai puternic și vor rezista mult mai bine în timp. De asemenea, acestea tind să aibă o construcție mai solidă, astfel încât să nu se încovoaie sau să se clatine din poziția lor în tavan.

Nu subestimați niciodată importanța iluminatului

Indiferent dacă vă aflați într-o cameră mică, cum ar fi un birou, sau într-un spațiu de locuit mai mare, cum ar fi un dormitor, doriți să vă simțiți confortabil și bine luminat. Pentru a realiza acest lucru, va trebui să alegeți, de exemplu, o lustră suspendată potrivită pentru spațiile înalte. În timpul procesului de planificare, puneți-vă în camera dvs. și priviți în sus, la luminile care vor fi instalate. Dacă vi se pare că vă vor face să vă simțiți amețit sau inconfortabil, atunci este timpul să faceți un pas înapoi și să reproiectați planul de iluminat.

Cum funcționează lumina

Lumina nu numai că luminează, ci și reflectă și refractă. Modul în care se comportă depinde de materialul din care este făcută lumina. Pentru a alege corpuri de iluminat pentru spații înalte, luați în considerare interacțiunea luminii cu spațiul pe care îl iluminați, precum și interacțiunea acesteia cu obiectele din acel spațiu.

Deoarece lumina este reflectată și refractată, alegerea corpurilor de iluminat pentru spații înalte implică luarea în considerare a ceea ce se întâmplă cu diferitele culori ale luminii atunci când sunt reflectate pe diferite suprafețe. Unele culori de lumină sunt absorbite de anumite suprafețe, în timp ce alte culori sunt reflectate de aceleași suprafețe.

Temperatura de culoare a unei surse de lumină determină cât de albă va părea o cameră. Sursele calde, cum ar fi lămpile cu incandescență, sunt concepute pentru a se potrivi cu iluminatul cu tungsten și cu gaz cu temperatură mai scăzută, în timp ce sursele reci, cum ar fi luminile fluorescente, au fost concepute pentru a se potrivi cu lumina zilei cu temperatură mai ridicată. Acest lucru face ca sursele reci să fie o alegere nepotrivită pentru încăperile în care culorile calde ar trebui să pară proeminente, cum ar fi bucătăriile și băile.

Atunci când vă gândiți cum să iluminați un spațiu înalt, trebuie luați în considerare mai mulți factori importanți. În primul rând, este important să se stabilească dacă spațiul este destinat locuirii sau muncii. Acest lucru va afecta tipul de corpuri de iluminat care sunt alese. De asemenea, este important să se ia în considerare dimensiunea încăperii iluminate, precum și caracteristicile sale specifice, cum ar fi ferestrele sau luminatoarele. În cele din urmă, este esențial să se ia în considerare atmosfera dorită pe care iluminatul ar trebui să o creeze în spațiu.

Spațiile înalte reprezintă o provocare unică pentru designerii de interior

Cum puteți oferi suficientă lumină fără să exagerați? Următoarele sfaturi vă vor ajuta să alegeți corpuri de iluminat care sunt atât funcționale, cât și plăcute din punct de vedere estetic. Unul dintre cele mai dificile aspecte ale iluminării unui spațiu înalt, cum ar fi un depozit, este alegerea unor corpuri de iluminat care să producă o lumină adecvată la nivelul solului și în partea superioară a clădirii.

În plus față de luminozitate, luați în considerare temperatura culorii atunci când analizați opțiunile de iluminat: în general, culorile mai calde creează senzații de calm și confort, în timp ce culorile mai reci pot face ca un spațiu să pară mai mare sau mai spațios.