Sarcina este o perioadă de mare entuziasm și anticipare. Pe măsură ce viitoarea mamă și familia ei se pregătesc pentru venirea pe lume, există multe întrebări despre ce să se aștepte și ce se așteaptă de la ei.

Una dintre aceste întrebări se referă la testele pentru perioada de maternitate pe care o femeie ar trebui să le facă atunci când rămâne însărcinată sau chiar înainte ca sarcina să fie confirmată.

Testele perioadei de maternitate

Un test pentru perioada de maternitate este un test de sânge administrat femeilor însărcinate pentru a determina dacă acestea poartă un copil. Testul perioadei de maternitate îi va da medicului o idee despre cât de avansată este sarcina femeii, precum și dacă aceasta are sau nu alte afecțiuni medicale care ar putea să-i afecteze capacitatea de a purta copilul până la termen.

Există două tipuri de teste pentru perioada de maternitate: unul pentru momentul în care plănuiți să nașteți copilul și altul pentru scurt timp după naștere.

Primul tip de teste pentru perioada de maternitate sunt folosite în timpul sarcinii. Aceste teste vor arăta dacă aveți probleme cu ficatul, rinichii sau alte organe care ar putea cauza complicații în timpul sarcinii. Ar trebui să faceți acest tip de test la aproximativ trei luni de la concepție sau la scurt timp după ce se termină ultimul ciclu menstrual. În unele cazuri, este de asemenea posibil ca femeile care au avut sarcini multiple sau care au mai avut un copil înainte să aibă

Când intră în perioada de maternitate, multe femei se întreabă ce analize trebuie să facă și când. Următoarea listă este menită să vă ajute să țineți evidența testelor care sunt recomandate și când trebuie făcute:

Primul trimestru (săptămâna 1-13)

Test de sânge pentru factorul Rh

Test pentru streptococ de grup B

Test de depistare a anticorpilor (pentru hepatita B, toxoplasmoză, rubeolă, citomegalovirus, herpes)

Al doilea trimestru (săptămâna a 14-a-27-a)

Examinare cu ultrasunete a organelor pelvine (16-20 de săptămâni)

Examinare ecografică a dezvoltării fetale (18-24 săptămâni)

Test de sânge pentru determinarea toleranței la glucoză (până la 24 de săptămâni)

Test pentru determinarea factorului de coagulare a sângelui (până la 28 de săptămâni)

Al treilea trimestru (săptămâna 28-40)

Depistarea preventivă a gestozei (până la 32 de săptămâni)

În timpul unei sarcini, puteți fi supusă la multe teste, mai ales dacă sunteți considerată cu risc ridicat.

Aceste teste pot fi împărțite în trei categorii: teste efectuate în primul trimestru, al doilea trimestru și al treilea trimestru.

Există mai multe teste care pot fi efectuate în timpul primului trimestru de sarcină, printre cele mai frecvente fiind un test cu ultrasunete pe baza unor vouchere Materna . Acesta este adesea un test important, deoarece poate confirma data nașterii și, de asemenea, poate ajuta la identificarea oricăror potențiale probleme de sănătate ale bebelușului dumneavoastră.

Ecografia nu este singurul test pe care îl veți avea preformat în timpul primului trimestru. De asemenea, vi se va face o prelevare de sânge pentru a face mai multe teste diferite. Veți avea nevoie de un test de grupă sanguină pentru a determina dacă sunteți Rh pozitiv sau Rh negativ. De asemenea, vi se va efectua un test de hemogramă completă (CBC) pentru a verifica dacă aveți anemie, infecții și alte anomalii ale sângelui.

Cel de-al doilea trimestru de sarcină va include testarea pentru diabet gestațional, care se testează printr-un test de toleranță la glucoză, și un screening pentru malformații congenitale prin amniocenteză sau prelevarea de probe de vilozități coriale (CVS).

Când sunteți însărcinată, doriți să vă asigurați că aveți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a vă menține sănătatea dumneavoastră și a copilului dumneavoastră. Din păcate, există o mulțime de mituri despre ce este normal și ce nu este normal în timpul sarcinii.

Având în vedere multitudinea de teste care există pentru femeile însărcinate, de la testele de sânge de rutină până la testele genetice complexe, poate fi dificil să înțelegeți ce opțiuni sunt disponibile și când ar trebui efectuate.