Coloana vertebrală este un sistem complex de oase, articulații și mușchi care lucrează împreună pentru a susține greutatea corpului și pentru a oferi mișcare. Este formată din 33 de vertebre, separate prin discuri intervertebrale. Discurile permit flexibilitatea coloanei vertebrale și acționează ca amortizoare.

Există multe boli diferite care pot afecta coloana vertebrală. Cele mai frecvente sunt boala degenerativă a discului, spondilolisteza și stenoza coloanei vertebrale, scolioza.

Boala degenerativă a discului intervertebral

Boala degenerativă a discului intervertebral este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale. Apare atunci când discurile dintre vertebre se deteriorează sau se rup. Acest lucru poate provoca durere, amorțeală și slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor.

Degenerarea discului este o parte normală a îmbătrânirii. Cu toate acestea, unii oameni dezvoltă boala degenerativă a discului la o vârstă mai fragedă. Acest lucru se poate datora rănilor, stresului repetitiv sau altor factori.

Nu există un tratament unic pentru boala degenerativă a discului, dar există opțiuni care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. Acestea includ kinetoterapie, exerciții fizice, medicamente pentru durere și intervenții chirurgicale.

Spondilolisteza

Spondilolisteza este o afecțiune în care una dintre vertebre alunecă din loc, provocând durere și alte probleme. Este cel mai frecvent în partea inferioară a spatelui, dar poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale.

Cauza spondilolistezei este adesea necunoscută, dar se crede că se datorează unei combinații de factori genetici și mecanici. Afecțiunea este mai frecventă la persoanele care au deja anumite afecțiuni medicale, cum ar fi scolioza sau sindromul Ehlers-Danlos. Poate fi cauzată și de o leziune a coloanei vertebrale.

Tratamentul poate implica o intervenție chirurgicală pentru a fuziona vertebrele. Pentru un tratament de calitate, realizat de oameni profesioniști, vizitați o clinică coloană medicală și veți fi direcționați către o echipă de experți care vă vor oferi cel mai bun tratament pentru o recuperare cât mai rapidă.

Stenoza coloanei vertebrale

Stenoza spinării este o afecțiune în care spațiile din coloana vertebrală se îngustează, punând presiune asupra măduvei spinării și a nervilor. Acest lucru poate provoca durere, amorțeală și slăbiciune la nivelul brațelor și picioarelor. Stenoza spinării este cea mai frecventă la persoanele peste 50 de ani.

Există două tipuri de stenoză spinală: stenoza centrală, care afectează partea centrală a coloanei vertebrale, și stenoza foraminală, care afectează foramenul (orificiile mici dintre vertebre prin care trec nervii).

În funcție de tipul și severitatea simptomelor, tratamentul pentru stenoza coloanei vertebrale poate include kinetoterapie, injecții epidurale cu steroizi și intervenții chirurgicale.

Scolioza

Scolioza este o afecțiune care are ca rezultat o curbură anormală a coloanei vertebrale. Coloana vertebrală se poate curba în lateral sau se poate roti și răsuci. Acest lucru poate provoca durere și dificultăți de mișcare. Este o afecțiune relativ frecventă, care afectează 2-3% din populație. Diagnosticul și tratamentul precoce sunt importante pentru a preveni agravarea stării. Scolioza poate fi ușoară, moderată sau severă.

Nu există o cauză cunoscută a scoliozei. Poate fi genetic sau poate fi cauzat de o leziune. Tratamentul pentru scolioză depinde de severitatea afecțiunii. Scolioza ușoară poate să nu necesite niciun tratament. Scolioza moderată poate necesita terapie fizică. Scolioza severă poate necesita o intervenție chirurgicală pentru a corecta curbura coloanei vertebrale.