Cariile sunt una dintre cele mai comune probleme întâlnite la pacienții din toată lumea. Deși cu toții ne-am confruntat măcar o dată în viață cu prezența cariilor, ce le cauzează? Haideți să vedem care sunt principalii factori cauzatori de carii, pentru a ști cum să vă protejați pe viitor și să evitați aceste probleme. Aflați cauzele cunoscute și mai puțin cunoscute ale cariilor dentare, explicate chiar de Dr. Marana, medic stomatolog în sectorul 1 București!

 

1. Igiena dentară precară

Igiena dentară precară este principalul factor care duce la necesitatea de obturații dentare. Atunci când nu igienizăm cavitatea bucală după fiecare masă, resturi de alimente rămân lipite de dinții noștri. Aceste resturi de alimente sunt sursă de hrană pentru bacteriile din gura noastră, sporindu-le înmulțirea. Bacteriile din gura noastră transformă zaharurile din alimente în acizi care ne atacă smalțul dinților.

Așa se face că, dacă nu ne spălăm pe dinți după fiecare masă, suntem mult mai predispuși la carii și, prin urmare, va trebui să facem vizite la medicul stomatolog mai multe și mai dese.

Pentru a preveni apariția cariilor, este necesar să folosim apă de gură și ață dentară de fiecare dată când ne spălăm pe dinți. Periuța de dinți, chiar și cea mai performantă, nu are cum să pătrundă în toate spațiile interdentare în care s-ar putea depune resturile de alimente.

Din acest motiv, dacă vă spălați pe dinți în mod regulat, dar nu folosiți ață dentară sau apă de gură, s-ar putea să dezvoltați carii în spațiile greu accesibile. Nu uitați să curățați bine și limba, nu doar dinții, la fel ca și interiorul obrajilor.

 

2. Mestecarea alimentelor foarte dure, constant

Alimentele foarte dure, de tipul dropsurilor, atunci când sunt mestecate, pot provoca fisuri la nivelul smalțului dentar și, prin urmare, căderea de bucăți din acesta. Smalțul dentar nu crește la loc după ce este pierdut, ceea ce înseamnă că dentina va rămâne dezvelită.

O dentină dezvelită este o sursă de disconfort la rece, la cald și la dulce, provocând neplăceri în mod constant. În plus, rolul smalțului dentar este de a proteja dentina de către bacteriile din gură, pentru ca o carie să avanseze cu mult mai încet. Lipsa smalțului va face ca dentina să fie mult mai ușor și mai repede afectată, având mult mai multe șanse de pierdere a dinților.

Din acest motiv, Dr. Marana, medic de top în sectorul 1 București, vă recomandă să nu mestecați alimente extrem de dure, pentru a vă prelungi durata de viață a dinților pe cât mai mult posibil.

 

3. Mestecarea alimentelor lipicioase

Alimentele lipicioase au un talent specific de a se infiltra în cele mai ascunse locuri ale danturii noastre. Din acest motiv, cei care au o pasiune pentru caramele, spre exemplu, dar care nu se spală pe dinți după consumarea lor, vor avea niște surprize neașteptate la controlul stomatologic.

Alimentele lipicioase sunt, de cele mai multe ori, dulciuri, ceea ce le face să aibă un conținut ridicat de zaharuri. Așa cum am explicat și mai sus, zaharurile, când stagnează în cavitatea bucală, sunt transformate în acizi care vă vor ataca smalțul dentar, provocând carii nedorite.

Așadar, noi nu spunem să nu consumați alimentele lipicioase. Bineînțeles că fiecare dintre noi are libertatea să se alimenteze cu lucrurile care îi fac plăcere. Însă ceea ce spunem noi este să aveți în vedere și aspectul menținerii unei igiene ridicate după ce consumați alimentele care vă plac.

Dacă aveți grijă să vă spălați pe dinți după fiecare masă, să folosiți ață dentară și apă de gură, veți observa că, oricât de multe caramele veți consuma, nu veți avea mari probleme dentare. Cu toate acestea, mare atenție la nivelul de zahăr pe care îl ingerați, căci nu aduce aspecte benefice organismului.

4. Refluxul gastro-esofagian

Refluxul gastro-esofagian este procesul prin care se revarsă sucul gastric pe esofag, atunci când sunteți întinși în pat. Acesta apare, de cele mai multe ori, după o masă copioasă, bogată în carbohidrați.

Există o multitudine de soluții pentru repararea sau ținerea sub control a acestei boli, iar motivul pentru care trebuie să aveți grijă cu ea din punctul de vedere al stomatologilor este pentru că acidul gastric roade puternic smalțul dentar.

Dacă refluxul a fost puternic și ați simțit gustul acela specific în gură, spălați-vă imediat pe dinți. Deși stomacul nostru are o mucoasă protectoare și nu este afectat de sucul gastric, dinții noștri vor fi afectați de el cu siguranță.

 

Acestea sunt cele mai importante cauze ale cariilor dentare. Unele ne sunt cunoscute, altele ne sunt, poate, mai puțin cunoscute! Îi mulțumim doamnei doctor Marana pentru aceste explicații!

Ai nevoie de un medic bun în București pentru a rezolva cariile tale sau ale copilului tău? Programează-te la Dr. Marana!

Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București, sectorul 1

 Programări: 0730 547 000