Răceala este probabil cea mai cunoscută boală din lume. Nu există persoană care să nu fi fost răcită măcar o dată în viață. Fiind atât de comună, simptomele acestei boli pot fi depistate cu ușurință. Ea se manifestă prin dureri în gât, febră, migrene, înfundarea nasului și respirație dificilă. În ceea ce privește cauzele răcelii, ideea conform căreia aceasta este provocată de expunerea îndelungată la frig a fost demontată de medici, care consideră că acest factor determină apariția răcelii doar în mici proporții. Principalele cauze care duc la apariția răcelii sunt diverși viruși sau stresul îndelungat, care slăbește sistemul imunitar. În medie, răceală durează maxim două săptămâni. O presupusă răceală ce depășește această perioadă de timp trebuie să ridice un semn de întrebare, deoarece poate fi vorba de o afecțiune mai gravă.

Două săptămâni nu este o perioadă de timp interminabilă. Dar cui îi place să aibă dureri în gât și nasul înfundat timp de 14 zile? Nimănui. Prin urmare, există câteva metode prin care se poate grăbi vindecarea răcelii, pe lângă diferitele tratamente medicamentoase deja cunoscute. Este vorba despre consumul a diferite tipuri de ceaiuri.

Ceaiul de urzică este foarte util în tratarea răcelii. Încă din cele mai vechi timpuri, grecii antici îl consumau în acest scop. Ceaiul de urzică este bogat în vitamine, cum ar fi: A, C, D, E, K. De asemenea, ceaiul de urzică are un conţinut bogat în substanţe proteice, polifenoli şi substanţe minerale, dintre care amintim: fierul, calciul, magneziul şi potasiul. Toate acestea contribuie la întărirea sistemului imunitar și la tratarea răcelii într-un timp foarte scurt. De asemenea, ceaiul de urzică poate fi consumat și atunci când nu suntem răciți, pentru a menține stabil sistemul imunitar și pentru a preveni apariția răcelii.

Apoi, un alt ceai ideal în tratarea răcelii este ceaiul de mentă. Datorită proprietăților sale expectorante şi astringente, ceaiul de mentă contribuie la ameliorarea durerilor în gât și a tusei. În plus, este important de știut faptul că pentru a scăpa mai repede de nasul înfundat putem inhala vaporii produși de acest tip de ceai.

Ceaiul de mușețel contribuie și el la tratarea răcelii într-un timp mai scurt. Acesta provoacă transpirație, lucru care contribuie la scăderea febrei. Apoi, datorită proprietăților sale antiseptice, ceaiul de mușețel calmează durerile din gât și reduce eventualele inflamații. La fel ca în cazul ceaiului de mentă, pentru desfundarea nasului se pot inhala vaporii produși de ceai.

Pe lista ceaiurilor care contribuie la tratarea răcelii se numără și ceaiul de salvie, care este analgezic, antiinflamator și antiseptic, proprietăți care contribuie la calmarea durerilor din gât și la ameliorarea inflamațiilor.

Ceaiul de soc le este și el recomandat persoanelor care se confruntă cu răceală sau gripă, acesta având capacitatea de a reduce starea febrilă şi tusea, precum şi de a calma durerile din gât.

Nu în ultimul rând, la tratarea răcelii în mod eficient ajută și ceaiurile de teichimioncozi de cireșecătinătrifoi și ceaiul alb.

Tu ce ceaiuri consumi atunci când ești răcit/ă?