Cum previi răceala și gripa în sezonul rece. Metode la îndemâna oricui

Răceala și gripa sunt doi dintre cei mai de temut inamici ai sezonului rece, iar principala armă împotriva lor este chiar propriul sistem imunitar. De aceea este indicat să îți pregătești bariera de apărare a corpului prin metode eficiente în lupta împotriva infecțiilor respiratorii.

Simptomele răcelii și gripei afectează activitatea zilnică, timpul petrecut împreună cu cei dragi și performanțele de la proiectele personale ori de la job. Ca să treci cu brio peste această perioadă a anului, citește în continuare care sunt măsurile pe care le poți lua pentru a avea grijă de sănătatea ta și a celor dragi.

Cum previi răceala și gripa în sezonul rece

Prevenția este cel mai bun aliat al corpului și de cele mai multe ori presupune adoptarea unor practici simple, la îndemâna oricui.

– Igiena corespunzătoare a mâinilor

Una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție împotriva răcelii și a gripei este o igienă corespunzătoare a mâinilor. Spală-te pe mâini de fiecare dată după ce vii de afară, înainte să mănânci, după ce ai atins suprafețe comune. Freacă mâinile împreună pentru cel puțin 20 de secunde.

– Evită contactul cu persoanele bolnave

Riscul de a răci scade considerabil dacă eviți să te întâlnești cu persoanele bolnave. Amână întâlnirile cu cei dragi dacă te anunță că au simptome de răceală ori gripă. Evită să mergi în spații aglomerate și păstrează distanța atunci când observi că cineva din jur tușește, strănută ori îi curge nasul.

Odihnește-te corespunzător

Dacă corpul este obosit frecvent, nu va face față atacurilor agenților patogeni fiindcă va fi slăbit în fața lor.

Adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată

Pentru întărirea imunității, adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate este un element esențial. Alimentele bogate în vitamine și minerale precum Vitamina C, vitamina D și zinc ajută la întărirea sistemului imunitar și la protecția în fața infecțiilor. Fructele de pădure, măceșele, cătina, citricele, kiwi, ardeiul roșu, broccoli, pătrunjelul și roșiile sunt doar câțiva dintre aliații tăi care te ajută să previi răceala și gripa.

Ia suplimente care întăresc organismul

Alimentația modernă rareori poate să asigure doza necesară zilnic de vitamine și minerale, de aceea este indicat să o acoperi cu suplimente pentru imunitate scăzută. Multe ingrediente naturiste pot ajuta la întărirea organismului în fața infecțiilor, precum propolis, mentă, ulei de cimbru, ulei de arbore de ceai, fructe de măceș, echinacea, cătină, extract din sâmburi de struguri, etc.

– Fă mișcare fizică în mod regulat

Beneficiile exercițiilor fizice făcute frecvent asupra sistemului imunitar sunt de necontestat. Îmbunătățesc circulația sângelui și întăresc astfel rezistența corpului. Chiar și o simplă plimbare în parc te va ajuta să îți menții sănătatea.

– Redu stresul

Tehnicile pentru reducerea stresului precum meditația, exercițiile de respirație și yoga reduc riscul de îmbolnăvire. Hormonii de stres pot afecta funcționarea sistemului imunitar.

Foto: unsplash.com