Terapia cu laser a revoluționat tratamentul modern în cabinetul stomatologic. Laserele dentare sunt o alternativă excelentă la instrumentele dentare tradiționale, care provoacă adesea frică și stres inutil pacienților. Tratamentele dentare cu laser sunt mult mai confortabile pentru pacienți deoarece nu sunt însoțite de durere sau sângerări. Iar versatilitatea dispozitivelor laser permite utilizarea acestora atât în timpul tratamentelor efectuate în țesuturi moi, cât și în cele dure.

Care este avantajul terapiei cu laser față de metodele tradiționale de tratament?

Într-un cabinet stomatologic, unde se aplică terapia cu laser, medicii și pacienții beneficiază de numeroase avantaje, precum:

  • este posibilă tratarea cariilor fără utilizarea anesteziei la pacienți de toate vârstele, inclusiv la copii
  • se salvează țesuturile sănătoase din jurul dintelui tratat
  • se reduce riscul de hemoragii în timpul procedurii, precum și după efectuarea acesteia
  • se reduce senzația de durere și disconfortul legat de o procedură
  • se accelerează vindecarea rănilor formate în timpul intervențiilor chirurgicale dentare
  • se reduc bacteriile din zona chirurgicală
  • este posibilă efectuarea unei proceduri complete de tratament în timpul unei vizite la cabinetul stomatologic.

Ce tratamente dentare pot fi efectuate cu ajutorul unui laser dentar?

Utilizarea unui laser în stomatologie permite efectuarea unor proceduri dentare complexe cu o mai mare precizie. Cele mai multe dintre ele sunt non-invazive, iar pacienții nu se confruntă cu un asemenea stres ca în cazul tratamentelor tradiționale.

Tratamentul cu laser a dinților este adesea asociat cu sistemele moderne de albire a dinților. Între timp, posibilitățile unui laser dentar sunt mult mai mari. Folosind funcționalitatea laserelor, se poate procesa o cavitate, chiar și una adâncă, fără durere. Tratamentul cariilor cu laser se bazează pe evaporarea țesuturilor bolnave folosind pulsuri de lumină. Cavitatea astfel selectată este decontaminată și gata să primească o obturație dentară.

Este demn de remarcat faptul că tratarea dinților cu laser este mult mai precisă decât lucrul cu o freză dentară și permite îndepărtarea cariilor fără a distruge țesuturile sănătoase.

Printre alte tratamente dentare efectuare cu laser, în afară de tratamentul cariilor, se tratează pungile parodontale, gingivita, hipersensibilitatea, corectarea gingiilor, îndepărtarea hemangioamelor buzelor, eliminarea aftelor și a herpesului.

Ca o completare a tratamentului dentar, se oferă tratamente ce constau în iradierea zonelor problematice, accelerând clar procesele de vindecare și regenerare a țesuturilor.

Când este utilizat un laser biostimulator?

În stomatologie, laserele biostimulatoare sunt folosite în tratamentul inflamațiilor, dar nu numai. Acestea au proprietăți antiinflamatorii, analgezice și curative. Utilizarea acestor lasere sprijină și regenerarea nervilor afectați.

Prin urmare, ele sunt utilizate pentru:

  • tratamentul bolilor pulpare și ale țesutului periapical
  • eliminarea hipersensibilității( inclusiv cea rezultată în urma albirii dinților)
  • eliminarea durerii la nivelul mucoasei bucale
  • sprijin după un tratament chirurgical și implantologic
  • reducerea mobilității dinților
  • eliminarea ulcerelor bucale dureroase
  • tratamentul durerii postoperatorii.

Fiecare procedură dentară cu laser necesită un consult medical prealabil. Chiar și în cazul procedurilor minim invazive (cele unde nu este necesara nici anestezia dentara locala), pot exista contraindicații pentru efectuarea acestora, de aceea, merită să apelezi întotdeauna la serviciile unui cabinet stomatologic renumit pentru serviciile oferite și pentru experiența în acest domeniu.